02 September 2007

aritmetica.

iata o mica eroare referitoare la multiplicari pe care am intalnit'o frecvent in exprimare.
cazul unu. [si singurul]
jette vrea sa isi ia un cd; trebuie sa isi faca spatiu pe hard. are de ales intre unul no-name care e 50 de bani si unul sony care e 2 lei. paleta de oferte ar fi fost mult mai generoasa daca ea nu ar fi fost atat de lenesa incat sa se duca la chioscul de langa bloc.
in aceasta situatie, cd-ul sony costa cat 4 cd-uri no-name. sau de 4 ori mai mult?
de fapt, daca cd-ul sony ar costa de 4 ori mai mult, acesta ar costa cat cel no-name (50 bani) plus inca de 4 ori mai mult (+ 50 bani x 4 ori), adica in total 2,50 lei.
deci este matematic imposibil ca "de patru ori mai mult" sa insemne "de patru ori cat". "de patru ori mai mult" inseamna "de cinci ori cat"; iar "de patru ori cat" inseamna de "trei ori mai mult".
q.e.d

acum jette trebuie sa gaseasca o modalitate de a scoate bani din descoperirea ei.

5 comments:

Anonymous said...

si iata cum a trebuit noi sa trecem prin integrale si primitive si spatii vectoriale, ca sa ne plecam intr-un final capul asupra problemelor presante ale vietii..
in alta ordine de idei..degeaba ai facut tu ,fetito, matematica in loc de desen in 1-4??

jette. said...

erm... nu e corect algoritmul meu?
imposibil.

Shallow® said...

Jette a făcut un calcul corect doar că e vorba de o greşală de exprimare nu de una aritmetică.
Altfel spus ai dreptate doar când foloseşti comparativul de superioriatate "mai mult".
În momentul în care Jette îşi cumpără un CD Sony, ea plăteşte de fapt de 4 ori CD-ul "no-name", nu de 4 ori mai mult dacât ar fi plătit pe CD-ul "no-name" în cazul în care l-ar fi cumpărat...
Şi off record...
Cine mai foloseşte CD-uri? Adică piaţa urlă de DVD-uri, Plextor-ul a lansat de curând DVD-ReWritable-ul cu viteze de până la 20x pentru DVD-uri şi 52x pentru CD-uri, iar Jette îşi cumpără CD...şi Sony şi de la chioşcul de lângă bloc...
So start using DVDs...That's my advice...
Şi dacă e necesar foloseşte Traxdata, nu Sony...şi în niciun caz "no-name"

jette. said...

jette nu are dvd-writer.
dar multumesc ca ai stat sa urmaresti algoritmul.
cred ca incercasem sa formulez exemplul incat sa fie foarte accesibil, dar am neglijat ca cineva care are acces si e interesat de blogul meu nu ar avea nevoie de o expunere prea explicita. e jignitor.?

Anonymous said...

Obiectul X costa de 4 ori mai mult decat obiectul Y inseamna ca pretul lui X este pretul lui Y inmultit cu cifra 4. Aparentul paradox pe care l-ai remarcat tu apare din cauza ca limbajul verbal este o aproximare imperfecta a celui matematic. Totusi, chiar daca fraza de patru ori mai mult nu are claritatea formulei pretX=pretY*4, uzul comun ii da acest sens. Oricum, o aproximare lingivstica mai corecta a lui pretX=pretY+pretY*4 sau a felului in care ai ales tu sa intelegi expresia "de 4 ori mai mult decat Y" ar fi fost "cu de 4 ori mai mult decat Y in plus fata de Y", desi dupa cum vezi suna destul de urat.
E vorba de sensul dat unei expresii lingvistice aici, disecarea ei logica nu are sens, pentru ca suma partilor in acest caz nu conduce neaparat la intreg.